Czekoladowa Rolada Z Malinami

  • wyświetlono: 130 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszna wyszła ta rolada. Bardzo czekoladowa wręcz miejscami jak brownie (za sprawą cukierków czekoladowych) z przyjemnie lekko kwaskowymi malinami. Ps. tak z przekroju przypomina mi głowę sowy ;) :D

gotowanietoproste
  • 15 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki na jedną roladę:





ciasto/ biszkopt czekoladowy:



3 jajka kl L (osobno żółtka i białka)
80 g mąki pszennej tortowej
1/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżeczki kakao
4-5 czekoladowych cukierków np. trufli pokrojonych na drobno
szczypta soli
masa z malinami:

250 g mascarpone
100 ml śmietany 30-36 %
2-3 łyżki cukru pudru
około 200 g malin
polewa czekoladowa:

około 25 g masła
4-5 łyżeczek cukru
3 łyżeczki kakao
1 łyżka zimnego mleka
dodatkowo:

płatki białej czekolady do dekoracji
kilka malin

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowa Rolada Z Malinami

  • 1. Biszkopt



    1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.

    Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, pokrojone cukierki i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !

    2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy na 33 x 25 cm w miarę równo.



    Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.



    3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.





    Masa



    4. Śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Miksujemy (ale nie za długo ) do uzyskania sztywnej masy.



    Polewa czekoladowa



    5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia.







    Złożenie rolady



    6. Roladę rozwijamy i smarujemy masą mascarpone, następnie na środek, lub w odstępach wykładamy maliny i zawijamy ciasno roladę. Następnie polewamy czekoladą, na środodku robimy pasek z białej czekolady i chowamy do lodówki aby polewa stężała, a smaki się przegryzły.

    Przed podaniem dekorujemy malinami. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Malinypolewa czekoladowamalinowaz mascarponeczekoladowa roladaw polewierolada z malinamiz cukierkamibiszkoptowa roladakakaowa roladawilgotna rolada
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z malinami

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto czekoladowe z malinami

Mocno czekoladowe z mnóstwem soczystych...

Czekoladowe z malinami

Dodane przez: danusia19671

Czekoladowe ciasto z malinami

Delikatne czekoladowe ciasto z...

rolada

Dodane przez: Habibi Chi

Błyskawiczna rolada z kremem i malinami

Lekki krem z malinami otoczony...

Gotowe ciasto

Dodane przez: Renata2

Ciasto czekoladowe z malinami

Mocno czekoladowe dla wielbicieli...

malinowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami...

Wspaniałe, kremowe ciasto, które...

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Dodane przez: Martyna1991

Rolada z kremem czokoladowym i malinami

Rolada biszkoptowa dla miłośników...