Czekoladowa Rolada Z Malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszna wyszła ta rolada. Bardzo czekoladowa wręcz miejscami jak brownie (za sprawą cukierków czekoladowych) z przyjemnie lekko kwaskowymi malinami.

Ps. tak z przekroju przypomina mi głowę sowy ;) :D

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na jedną roladę:





    ciasto/ biszkopt czekoladowy:



    3 jajka kl L (osobno żółtka i białka)
    80 g mąki pszennej tortowej
    1/3 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 czubate łyżeczki kakao
    4-5 czekoladowych cukierków np. trufli pokrojonych na drobno
    szczypta soli
    masa z malinami:

    250 g mascarpone
    100 ml śmietany 30-36 %
    2-3 łyżki cukru pudru
    około 200 g malin
    polewa czekoladowa:

    około 25 g masła
    4-5 łyżeczek cukru
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżka zimnego mleka
    dodatkowo:

    płatki białej czekolady do dekoracji
    kilka malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty

Czekoladowa rolada z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt



    1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.

    Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, pokrojone cukierki i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką !

    2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy na 33 x 25 cm w miarę równo.



    Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.



    3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.





    Masa



    4. Śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Miksujemy (ale nie za długo ) do uzyskania sztywnej masy.



    Polewa czekoladowa



    5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia.







    Złożenie rolady



    6. Roladę rozwijamy i smarujemy masą mascarpone, następnie na środek, lub w odstępach wykładamy maliny i zawijamy ciasno roladę. Następnie polewamy czekoladą, na środodku robimy pasek z białej czekolady i chowamy do lodówki aby polewa stężała, a smaki się przegryzły.

    Przed podaniem dekorujemy malinami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować