Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wykruszyć do śmietany oraz 1 łyżkę cukru, rozmieszac aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia lub aby drożdże ruszyły.
2.Masło wysiekac z masłem, cukrem i żółtko, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Z ciasta uformować kulę włożyć do miski i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
3.Z ciasta partiami rozwałkować na stolnicy okrąg i za pomocą radełka wykrawać trójkąty, na każdy trójkąt łyżeczką nakładać marmoladę. Zwinąć w rulonik i uformować rogalik, brzegi lekko docisnąć aby marmoladą nie wypłynęła. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 20-25 minut aby rogaliki złapały złoty kolor. Rogaliki obsypać cukrem pudrem.
Porady
Użyłam szklanki o pojemności 259 ml. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze