Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

5 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Małe co nieco do kawy, na jednym na pewno się nie skończy, polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    20 dag masła
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka kwaśnej śmietany

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wykruszyć do śmietany oraz 1 łyżkę cukru, rozmieszac aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia lub aby drożdże ruszyły.
  • 2. Masło wysiekac z masłem, cukrem i żółtko, dodać śmietanę i zarobić ciasto. Z ciasta uformować kulę włożyć do miski i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Z ciasta partiami rozwałkować na stolnicy okrąg i za pomocą radełka wykrawać trójkąty, na każdy trójkąt łyżeczką nakładać marmoladę. Zwinąć w rulonik i uformować rogalik, brzegi lekko docisnąć aby marmoladą nie wypłynęła. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 20-25 minut aby rogaliki złapały złoty kolor. Rogaliki obsypać cukrem pudrem.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 259 ml. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować