Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

4.5 (168 ocen)

  • 3 godz.

W miarę szybkie do przygotowania rogaliki krucho-drożdżowe gdyż nie wymagają długiego wyrabiania i rośnięcia. Można je nadziać także czekoladą.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 kostki masła
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    25 g drożdży
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Rogal Do kawy Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy odrobinę cukru oraz drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Masło rozcieramy palcami z mąką, dodajemy jajko ubite z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz drożdże i wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy ok 30 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy od szerszego końca tworząc rogalik. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut na złoty kolor. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować