Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą

5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne malutkie rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego nadziewane marmoladą z pigwy. Doskonałe do kawy czy herbaty.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto krucho-drożdżowe:
    450 g mąki pszennej tortowej
    2 op. suszonych drożdży (2x7g)
    1 czubata łyżka cukru pudru
    szczypta soli
    200 g masła
    1 jajko
    150 g gęstej kwaśnej śmietany (18%)
    dodatkowo:
    ok. 200 g marmolady (u mnie z pigwy)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, cukier puder i sól przeznaczone do ciasta mieszamy. Wkładamy masło i siekamy wraz z sypkimi składnikami do uzyskania "piasku". Dodajemy jajko roztrzepane ze śmietaną, mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy troszkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła o średnicy ok. 21-22 cm. Koło dzielimy radełkiem na 8 części (jak pizzę). Na brzegu każdej części układamy kawałek marmolady i zwijamy formując małe rogaliki.
  • 3. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni na jasnozłoty kolor (ok. 10-12 minut). Upieczone rogaliki studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować