Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, drożdże, cukier puder i sól przeznaczone do ciasta mieszamy. Wkładamy masło i siekamy wraz z sypkimi składnikami do uzyskania "piasku". Dodajemy jajko roztrzepane ze śmietaną, mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy troszkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła o średnicy ok. 21-22 cm. Koło dzielimy radełkiem na 8 części (jak pizzę). Na brzegu każdej części układamy kawałek marmolady i zwijamy formując małe rogaliki.
3.Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni na jasnozłoty kolor (ok. 10-12 minut). Upieczone rogaliki studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze