jeden z trudniejszych w mojej opinii wypieków piekarniczych, ale absolutnie wart wykonania. Długi czas poświęcony zrobieniu ciasta rekompensuje późniejszy smak, zapach i konsystencję.
Rogaliki croissanty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Masło rozpuścić. Dodać wszystkie składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do na około 1 godzinę. Potem wyrobić ręką i wstawić do lodówki na 1 godzinę, znów wyrobić i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
2.Masło utrzeć na gładką masę.
3.Ciasto rozwałkować na około 1 cm grubości na wymiar ok. 20x50. W 2/3 długości umieścić połowę masła i przykryć je krótszym odcinkiem, a potem dłuższym - złożyć jak list do koperty.Boki posklejać by masło nie wyciekało. Ciasto przekręcić o 90 stopni i wałkować do uzyskania poprzedniego wymiaru. Złożyć jak wyżej tylko bez masła. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika i na kolejne 60 minut do lodówki.
4.Po tym czasie cały proces powtórzyć łącznie z chłodzeniem.
5.Ciasto jest gotowe do przygotowywania rogalików. Można to zrobić od razu po ochłodzeniu, można ciasto zostawić w lodówce, można również zrobić rogaliki i zostawić je na noc w lodówce a piec rano.
6.Aby przygotować rogaliki należy ciasto rozwałkować na około 5-6 milimetrów i wykroić z niego trójkąty. Najlepiej gdy podstawa trójkąta jest krótsza od boków - rogaliki zaczynamy zwijać od krótszej podstawy do wierzchołka, zaraz potem nadajemy im kształt rogalika. Do nas należy wybór czy rogaliki mają być małe czy większe - średniej wielkości rogalik ma podstawę długości 10-15 cm.
7.Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia - około 1 godzina. Smarujemy rozmąconym z mlekiem żółtkiem i pieczemy przez 15 minut - 5 minut w 220 stopniach i kolejne 10 w 190. Ważne jest by rogaliki były dobrze wypieczone, rumiane - nabierają wtedy odpowiedniej kruchości.
Komentarze