Rogaliki croissanty

4.5 (164 ocen)

  • Trudny

jeden z trudniejszych w mojej opinii wypieków piekarniczych, ale absolutnie wart wykonania. Długi czas poświęcony zrobieniu ciasta rekompensuje późniejszy smak, zapach i konsystencję.

  • Trudny

Składniki:

  • - mąka: 400 gramów
    - drożdże: 10 gramów
    - woda: 150 mililitrów
    - mleko: 6 łyżek
    - cukier: 4 łyżki
    - masło (do ciasta podstawowego): 30 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło (do wałkowania): 170 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko (do posmarowania rogalików): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Rogaliki croissanty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Masło rozpuścić. Dodać wszystkie składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do na około 1 godzinę. Potem wyrobić ręką i wstawić do lodówki na 1 godzinę, znów wyrobić i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
  • 2. Masło utrzeć na gładką masę.
  • 3. Ciasto rozwałkować na około 1 cm grubości na wymiar ok. 20x50. W 2/3 długości umieścić połowę masła i przykryć je krótszym odcinkiem, a potem dłuższym - złożyć jak list do koperty.Boki posklejać by masło nie wyciekało. Ciasto przekręcić o 90 stopni i wałkować do uzyskania poprzedniego wymiaru. Złożyć jak wyżej tylko bez masła. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika i na kolejne 60 minut do lodówki.
  • 4. Po tym czasie cały proces powtórzyć łącznie z chłodzeniem.
  • 5. Ciasto jest gotowe do przygotowywania rogalików. Można to zrobić od razu po ochłodzeniu, można ciasto zostawić w lodówce, można również zrobić rogaliki i zostawić je na noc w lodówce a piec rano.
  • 6. Aby przygotować rogaliki należy ciasto rozwałkować na około 5-6 milimetrów i wykroić z niego trójkąty. Najlepiej gdy podstawa trójkąta jest krótsza od boków - rogaliki zaczynamy zwijać od krótszej podstawy do wierzchołka, zaraz potem nadajemy im kształt rogalika. Do nas należy wybór czy rogaliki mają być małe czy większe - średniej wielkości rogalik ma podstawę długości 10-15 cm.
  • 7. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia - około 1 godzina. Smarujemy rozmąconym z mlekiem żółtkiem i pieczemy przez 15 minut - 5 minut w 220 stopniach i kolejne 10 w 190. Ważne jest by rogaliki były dobrze wypieczone, rumiane - nabierają wtedy odpowiedniej kruchości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować