Domowe croissanty

5 (147 ocen)

Pracochłonne ale i smaczne.Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego. Znakomite z marmoladą na śniadanie.

Składniki:

  • Składniki :
    90 ml wody,
    1,5 szklanki mąki,
    10g drożdży,
    150g roztopionego masła,
    130g masła - w całości,
    2 łyżeczki cukru,
    jajko do posmarowania.,
    2 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery

Domowe croissanty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Przygotuj rozczyn drożdży. Do miseczki wlej wlej mleko, wsyp cukier i dodaj poruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, wlej roztopione masło i przygotowany rozczyn. Wymieszaj i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. Ugnieć ciasto i odstaw ponownie na 60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozłóż masło (65g), złóż boki ciasta i nałóż jedną polówkę na drugą. Rozwałkuj i ponownie złóż. Zawiń ciasto w folię i odstaw do lodówki na 60 minut. Po godzinie ponownie rozwałkuj ciasto i powtórz czynność wykorzystują pozostałą cześć masła (65g). Włóż ciasto do lodówki ponownie na godzinę. Rozwałkuj ciasto podziel na 8-10 trójkątów i zwiń w kształt rogalika. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj rogaliki rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować