Mini croissanty

  • wyświetlono: 396 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Czy może być coś smaczniejszego niż świeże, domowe mini croissanty. Małe rogaliki, które praktycznie można schrupać na raz! Idealne do kawy i nie tylko. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Wymaga jedynie czasu.

Kuchnia Marty
  • 500min

Składniki

Składniki:
◦250 g mąki pszennej typ 500
◦150 g zimnego masła
◦120 ml ciepłego mleka
◦45 g cukru
◦25 g świeżych drożdży
◦½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
◦1 jajko roztrzepane
◦tłuszcz do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Mini croissanty

  • Mini croissanty1. W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i za pomocą widelca łączymy mąkę z masłem. Ważne aby w mące były grudki masła. Na koniec wlewamy roztwór z drożdży i delikatnie mieszamy tak aby nie rozetrzeć kawałków masła.

    Ciasto owijamy folią spożywczą i zagniatamy tworząc kwadrat. Chowamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Mini croissanty2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanym mąką blacie. Krótsze boki ciasta składamy do środka, następnie dłuższe i obracamy ciasto tak, aby zagięcia były pod spodem. Ten proces wałkowanie powtarzamy 4-5 razy. Kiedy ostatni raz złożymy ciasto, owijamy je folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Mini croissanty3. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni na kształt prostokąta. Prostokąt przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy ciasto w trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy nadając mu kształt rogalika. Croissanty smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Mini croissanty4. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni na kształt prostokąta. Prostokąt przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy ciasto w trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy nadając mu kształt rogalika. Croissanty smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Rogaliki wkładamy na 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy mini croissanty jeszcze 10-15 minut (w zależności od ich wielkości).

    Studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rogalikicroissantyDrozdzowe rogalikiMini croissantyfrancuskie rogaliki

Komentarze

Podobne przepisy

Mini bułeczki ze słonecznikiem

Dodane przez: KatarzynaJ

Mini bułeczki ze słonecznikiem

Domowe apetyczne mini bułeczki,...

chałki do święconki

Dodane przez: Marica738

Mini chałka do koszyczka

Niektórzy pieką ją na Boże Narodzenie...

Mini focaccia

Dodane przez: peggi

Mini focaccia

Pyszne, aromatyczne bułeczki uprzyjemnią...

Mini pizze z serem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Mini pizze z serem.

Bardzo smaczna przekąska.Prosta...

mini chałka

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Mini chałki z waniliową kruszonką

Lubicie domowe pieczywo, czyli...

WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE

Dziś przygotowałam dla Was mini...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE