Czekoladowe croissanty

  • wyświetlono: 373 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chyba nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż gorące rogale wypełnione dużą ilością czekolady. A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego. Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne. Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym - było pysznie! Przepis zdecydowanie dla tych, którzy kalorii nie liczą ;) Spróbujcie! Polecam!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 15 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

MASA:

* mąka pszenna - 60 g

* cukier - 110 g

* kakao - 60 g

białko - 2 szt

* sól - 1 szczypta

* czekolada gorzka - 100 g

* masło - 50 g

CIASTO:

* świeże drożdże - 30 g

* mleko - 250 ml

* jajko L - 2 szt

* cukier- 100 g

* mąka pszenna -- 60 g

* sól - 1 płaska łyżeczka

* masło -100 g

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe croissanty

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    MASA:

    W garnku mieszamy mąkę z cukrem, kakao, mlekiem, solą raz białkami.

    Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, gęstą zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i posiekaną czekoladę, mieszamy.

    Studzimy, smarujemy na 2 kawałkach papieru na prostokąt ok. 20x15 cm, chłodzimy w zamrażarce przez ok. godzinę.

    CIASTO:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem, letnim mlekiem i łyżeczką mąki - odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Do miksera wkładamy mąkę, jajka, miękkie pokrojone masło oraz sól.

    Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie zagniatamy i dzielimy na 2 części.

    Wałkujemy na ok. 30x20 cm obie części,nakładamy zmrożoną czekoladę, składamy na 3 części, ponownie wałkujemy na prostokąt.

    Postępujemy tak dwukrotnie, a następnie chłodzimy ( zawinięte w folię ) przez ok. 30 minut.

    Po 30 minutach znów wałkujmy dwukrotnie ( wałkujemy i składamy itd ).

    Z takiego wyrobionego ciasta wałkujemy 2 okręgi, kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego i zwijamy w rogale.

    Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.

    Po tym czasie pieczmy ok. 20 minut w 170C.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladarogalikicroissantyrogaleczekoladowe rogale
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka czekoladowe

Dodane przez: cukinia

Ciasteczka czekoladowe

Pyszne ciasteczka czekoladowe w...

Ciasteczka

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka – raj dla...

Popękane ciasteczka czekoladowe

Dodane przez: ewiczka2304

Popękane ciasteczka czekoladowe

Mocno czekoladowe dla łasuchów.

Ciastka czekoladowo miętowe

Dodane przez: simplydeliciouspl

Ciastka czekoladowo-miętowe

Kiedy jako mała dziewczynka chodziłam...

orzeszki

Dodane przez: Jolanta KG

Ciasteczka orzeszki z czekoladowym kremem

Charakterystyczne, popularne kruche...

ciastka czekoladowo- daktylowe

Dodane przez: dorota w

Ciasteczka czekoladowo- daktylowe

Pyszne ciastka mocno czekoladowe...