Czekoladowe croissanty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chyba nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż gorące rogale wypełnione dużą ilością czekolady.
A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego.

Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne.

Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym - było pysznie!

Przepis zdecydowanie dla tych, którzy kalorii nie liczą ;)

Spróbujcie!

Polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    MASA:

    * mąka pszenna - 60 g

    * cukier - 110 g

    * kakao - 60 g

    białko - 2 szt

    * sól - 1 szczypta

    * czekolada gorzka - 100 g

    * masło - 50 g

    CIASTO:

    * świeże drożdże - 30 g

    * mleko - 250 ml

    * jajko L - 2 szt

    * cukier- 100 g

    * mąka pszenna -- 60 g

    * sól - 1 płaska łyżeczka

    * masło -100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Ciastka Rogaliki

Czekoladowe croissanty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    MASA:

    W garnku mieszamy mąkę z cukrem, kakao, mlekiem, solą raz białkami.

    Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, gęstą zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i posiekaną czekoladę, mieszamy.

    Studzimy, smarujemy na 2 kawałkach papieru na prostokąt ok. 20x15 cm, chłodzimy w zamrażarce przez ok. godzinę.

    CIASTO:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem, letnim mlekiem i łyżeczką mąki - odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Do miksera wkładamy mąkę, jajka, miękkie pokrojone masło oraz sól.

    Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy, przykrywamy, odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie zagniatamy i dzielimy na 2 części.

    Wałkujemy na ok. 30x20 cm obie części,nakładamy zmrożoną czekoladę, składamy na 3 części, ponownie wałkujemy na prostokąt.

    Postępujemy tak dwukrotnie, a następnie chłodzimy ( zawinięte w folię ) przez ok. 30 minut.

    Po 30 minutach znów wałkujmy dwukrotnie ( wałkujemy i składamy itd ).

    Z takiego wyrobionego ciasta wałkujemy 2 okręgi, kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego i zwijamy w rogale.

    Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.

    Po tym czasie pieczmy ok. 20 minut w 170C.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować