Rogale z dodatkiem twarogu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Takie rogale idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolacje, dodatek twarogu sprawia, że pieczywo jest dłużej świeże i smaczne.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 8 szt.

    4 szkl. mąki luksusowej typ 550
    100 g twarogu półtłustego
    30 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 szkl. mleka
    2 łyżki roztopionego letniego masła
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:

    roztrzepane jajko do posmarowania rogali
    ulubione ziarna do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Rogale z dodatkiem twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogale. 1. Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie roztopić masło i przygotować resztę składników.
    Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony widelcem twaróg, sól, oraz w trakcie wyrabiania ciasta roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od ręki, misy miksera. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta.
    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na delikatnie podsypanym mąką blacie, rozwałkować na dość spory okrąg o gr. około 4 mm. Ciasto podzielić na 8 trójkątów. Każdy kawałek zrolować w zgrabny rogalik.
  • Rogale. 2. Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami, u mnie sezam, mak i czarnuszka.
    Tak przygotowane rogale można odstawić na 15 min. do napuszenia lub wrzucić od razu do zimnego piekarnika i ustawić temp. 180 C. Piec około 30 min. do zarumienienia.

Porady

Rogale są smaczne nawet na 3 dzień dzięki dodatkowi twarogu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować