Rogale marcińskie

4.96 (156 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Pyszne, listkowe rogale z nadzieniem z maku, orzechów i innych bakalii. Smakują nie tylko na św. Marcina :)

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Masa makowa:
    200 g gotowego mielonego maku
    250 ml mleka
    150 g mielonych orzechów włoskich
    1 szklanka cukru pudru
    100 g suszonych śliwek kalifornijskich
    50 g rodzynek
    50 g daktyli

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki wody
    skórka pomarańczowa do posypania

    Ciasto:
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    50 g cukru (ok. 3 łyżki z lekkim czubkiem)
    1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    500 g mąki pszennej (typ 500)
    200 g masła (w temperaturze pokojowej)
Wystaw ocenę:

4.96 (156 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogale marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa:
    Do miski wsypać suchy zmielony mak. Mleko zagotować, wrzącym zalać mak, odstawić na ok. 10 minut. Dodać zmielone orzechy i cukier puder, dobrze wymieszać. Wszystkie bakalie drobno posiekać, dodać do masy makowej, jeszcze raz wymieszać. Masa powinna być dość zwarta i plastyczna ani zbyt płynna, ani zbyt twarda.
  • 2. Lukier:
    Do miski wsypać cukier puder, wlać 2 łyżki wody, wymieszać łyżką. W razie potrzeby, gdyby lukier był zbyt gęsty, powoli dodawać większą ilość wody.
  • 3. Ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, zalać lekko ciepłym mlekiem, dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia się składników. Odstawić na ok. 20 minut. Dodać cukier waniliowy, jajko, żółtko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto (będzie lekko lepiące). Miskę z ciastem przykryć folią, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

    Ciasto wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, podzielić na 3 równe części. Z każdej z nich uformować prostokąt o wielkości ok. 17x26 cm. Masło podzielić na 3 równe części.

    Na pierwszy prostokąt ciasta wyłożyć 1/3 miękkiego masła rozsmarowując go na powierzchni, zostawiając tylko 2 cm brzegi, przykryć drugim prostokątem ciasta, znowu rozsmarować masło, przykryć trzecim prostokątem ciasta, rozsmarować pozostałe masło. Zlepić brzegi ciasta.

    Prostokąt ciasta złożyć na 3 części zawijając go do góry z jednej i drugiej strony. Skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 17x26 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.

    Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 17x26 cm, tak jak poprzednio złożyć na 3 części. Wstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki.

    Ciasto na rogaliki wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów równoramiennych o długich bokach ok.34 cm i podstawie ok. 10 cm. Na każdym kawałku na ok. 1/2 długości grubo rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta. Zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 30- 40 minut

    Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Ostudzić, polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować