Risotto zapiekane z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

risotto w formie kanapki, wyśmienite jako przekąska

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g wcześniej przygotowanego risotto z szafranem
    1 średni bakłażan
    1 duży pomidor
    ser burrata lub mozarella
    jajka
    opcjonalnie sos typu ajvar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto zapiekane z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kółka risotto 1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm , posolić. Odstawić na pół godziny. Następnie wypłukać i osuszyć. Skropić olejem każdy plasterek.
    Na papierze do pieczenia ułożyć risotto w formie krążków, mogą być różnej wielkości o grubości 0,5 cm do 1 cm. Upiec w nagrzanym piekarniku do 230 C. Piec 15 minut.
  • bakłażan z pomidorem 2. Pokroić pomidora i ser w plastry. Na blasze ułożyć bakłażana, na nim pomidora, doprawić solą i pieprzem. Po upieczeniu risotto wstawić do piekarnika bakłażany na 10 minut. Po upływie czasu wyłączyć piekarnik, a na wierzch bakłażana z pomidorem ułożyć plastry sera i zostawić w nagrzanym piekarniku.
  • ser na zapieczonym bakłażanie 3. W między czasie na patelni usmażyć jajka sadzone w okrągłych foremkach, lekko ścięte posolić i popieprzyć .
    Po przygotowaniu składników składamy kanapkę. Na placek risotto nakładamy bakłażana z pomidorem i serem, w drugiej wersji placek z risotto możemy posmarować ajvarem, zamiast sera kładziemy jajko sadzone i ozdabiamy świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (201 ocen)

Zapiekane risotto

To może cię zainteresować