Risotto z bakłażanem, kurczakiem i pastą Tahini

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Przepis na risotto, które łączy kuchnię włoską ze smakami Bliskiego Wschodu. Danie jest aromatyczne i pożywne, a niezwykłej kremowości i niepowtarzalnego smaku dodają mu bakłażan oraz pasta sezamowa.

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 1 szklanka ryżu Arborio
    - 300 g piersi z kurczaka
    - 1 bakłażan
    - 2 szalotki
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 kieliszek wytrawnego białego wina
    - 1,5 łyżeczki pasty Tahini
    - około 700 ml bulionu*
    - 2 łyżki masła
    - 50 ml oliwy z oliwek
    - 0,5 łyżki posiekanej mięty
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 1 łyżeczka ziaren sezamu

    PRZYPRAWY:
    - 0,5 łyżeczki garam masali
    - 0,25 łyżeczki harrisy
    - 3 szczypty gałki muszkatołowej
    - pieprz czarny
    - sól do smaku

    * Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wcześniej posolony bakłażan nada daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z bakłażanem, kurczakiem i pastą tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem, harissą, garam masalą oraz gałką muszkatołową, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
  • 2. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 25 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.
  • 3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
  • 4. Na drugiej patelni smażymy osuszone kawałki bakłażana (na kilku łyżkach oliwy) przez około 10 minut, a następnie odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy też kawałki kurczaka.
  • 5. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażonego kurczaka oraz bakłażana. Na koniec dodajemy pastę Tahini, posiekane świeże zioła, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy ziarnami sezamu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować