Przepis na risotto, które łączy kuchnię włoską ze smakami Bliskiego Wschodu. Danie jest aromatyczne i pożywne, a niezwykłej kremowości i niepowtarzalnego smaku dodają mu bakłażan oraz pasta sezamowa.
* Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wcześniej posolony bakłażan nada daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.
Risotto z bakłażanem, kurczakiem i pastą tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem, harissą, garam masalą oraz gałką muszkatołową, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
2.Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 25 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.
3.Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
4.Na drugiej patelni smażymy osuszone kawałki bakłażana (na kilku łyżkach oliwy) przez około 10 minut, a następnie odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy też kawałki kurczaka.
5.Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażonego kurczaka oraz bakłażana. Na koniec dodajemy pastę Tahini, posiekane świeże zioła, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy ziarnami sezamu.
Komentarze