Pachnące faszerowane bakłażany to miła odmiana dla klasycznych potraw z mięsa mielonego.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-2 duże bakłażany
-100 g komosy ryżowej (quinoa)
-500 g mielonego mięsa
-1 mała cebula
-1 ząbek czosnku
-150 ml passaty pomidorowej
-200 g startego sera żółtego
-3 łyżki oleju rzepakowego
-zioła prowansalskie
-soł, pieprz
Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłążany umyć, osuszyć, rozkroić na pół. Rozciętą stronę obfinie posypać solą i odłożyć na kilkanaście minut do zmięknięcia. Gdy zmiękną środek wydrążyż i odłożyć.
Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. Dodać drobno pokrojony miąższ bakłażana, przesmażyć. Dodać komosę ryżową i passatę. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Do masy wsypać połowę sera żółtego, dokładnie wymieszać i napełnić nią wydrążone bakłażany. Posypać pozostałym serem. Piec ok. 10-15 minut (do zapieczenia sera) w temperaturze ok. 180st.
Komentarze