Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pachnące faszerowane bakłażany to miła odmiana dla klasycznych potraw z mięsa mielonego.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 duże bakłażany
    -100 g komosy ryżowej (quinoa)
    -500 g mielonego mięsa
    -1 mała cebula
    -1 ząbek czosnku
    -150 ml passaty pomidorowej
    -200 g startego sera żółtego
    -3 łyżki oleju rzepakowego
    -zioła prowansalskie
    -soł, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłążany umyć, osuszyć, rozkroić na pół. Rozciętą stronę obfinie posypać solą i odłożyć na kilkanaście minut do zmięknięcia. Gdy zmiękną środek wydrążyż i odłożyć.
    Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. Dodać drobno pokrojony miąższ bakłażana, przesmażyć. Dodać komosę ryżową i passatę. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Do masy wsypać połowę sera żółtego, dokładnie wymieszać i napełnić nią wydrążone bakłażany. Posypać pozostałym serem. Piec ok. 10-15 minut (do zapieczenia sera) w temperaturze ok. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować