300 g mix sałat
100 g grzybów (pieczarki lub boczniaki)
500 g makaronu ryżowego
pół żółtej papryki
połowa selera naciowego
2 mandarynki
30 g pestek dyni
10 owoców liczi
sól
pieprz
Sos: mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki dżemu z żurawiny
50 ml wody mineralnej
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju z orzechów
Sałatka z owocami liczi i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałaty porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do dużej salaterki. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby i paprykę pokroić w paski. Selera pokroić w średniej grubości plasterki. Obrać mandarynki i liczi, mandarynki podzielić na cząstki a liczi na pół. Wszystkie składniki oprócz dyni dodajemy do sałat, solimy, pieprzymy i mieszamy. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobną kosteczkę, wrzucamy do słoika do którego dodajemy pozostałe składniki sosu. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Dodajemy sos do sałatki, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku w razie potrzeby. odstawiamy. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Prażoną dynią posypujemy sałatkę.
Komentarze