Risotto z botwinką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pycha! Tyle w temacie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
    1 cebula
    1 pęczek botwinki (bez buraczków)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    150 ml białego wina wytrawnego
    750 ml gorącego bulionu warzywnego
    50 g startego parmezanu
    100 g masła
    1 pęczek koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania główne

Risotto z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z botwinką 1. Botwinkę siekamy, podobnie jak i cebulę.
    Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy ryż, zeszkliwimy na małym ogniu. Zalewamy winem, alkohol odparowujemy.
    Całość zalewamy bulionem, na równi z ryżem. Gotujemy pod przykryciem (czasami mieszamy), aż ryż wchłonie płyn.
    Dodajemy chochlę bulionu, mieszamy.
    Czynność powtarzamy do momentu miękkości ryżu.
    Jak ryż będzie prawie miękki, dorzucamy botwinkę.
    Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, masło i starty parmezan.
    Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować