Risotto z botwinką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Risotto chodziło mi po głowie już od dawien dawna. Wstyd się przyznać ale nigdy w życiu go nie robiłam. Ktoś mnie w końcu zmotywował i tak oto powstało risotto z botwinką :)Risotto wyszło genialnie ! Ktoś chętny na talerzyk ;) ?

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (4 porcje):
    200 g ryżu arborio
    około 750 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli')
    150 ml białego wina wytrawnego
    pęczek botwinki (bez buraczków)
    1 cebula dymka lub szalotka
    5 łyżek tartego parmezanu
    masło: 1 łyżka + ok. 80 gram (schłodzone)
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania główne Risotto

Risotto z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj botwinkę. Łodygi pokrój na 1 - 2 cm kawałki. Wybierz 4 duże liście, pokrój je drobno.
    W rondelku podgrzej 1 - 1,5 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż 'wypije' wino, dodawaj stopniowo bulion - chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż 'wypije' poprzednią porcję bulionu.
    Po 3 chochelce dodaj posiekane łodygi botwinki.
    Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość - dodaj liście botwinki. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan, wymieszaj. Schłodzone masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ryżu, wymieszaj.
    Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 - 4 minuty. Podawaj odrazu - ciepłe risotto.

Porady

Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu - głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z botwinką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Risotto z botwinką

Konto nieaktywne Pycha! Tyle w temacie. 40 min

To może cię zainteresować