Zupa z botwinką

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wyśmienita, mocno buraczkowa zupa z warzywami w tym delikatną , sezonową botwinką oraz pachnącym, wiosennym koprem.
Świetnie smakuje nawet lekko schłodzona , podana dodatkowo z kleksem kwaśnej śmietany.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 liście laurowe
    parę kulek ziela angielskiego
    2 buraki
    6-8 ziemniaków
    2 cebule
    1 pęczek botwinki z buraczkami
    1/2 pęczka kopru
    1 łyżka octu lub soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    sól,pieprz
    150ml. śmietany 18%
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Zupa z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować ok 2,5-3l. wody z porcją rosołową, zebrać szumowiny.
    Do mięsa dodać obraną marchew,pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
    Gotować na minimalnym gazie przez 60 min.
  • 2. Marchew i pietruszkę wyjąć z wywary, wraz z obranymi umytymi burakami buraczkami od botwiny zetrzeć na tarce o dużych oczach.
    Czyste ziemniaki pokroić w kostkę- warzywa dodać do wywaru.
    Gotować na na pół miękko.
  • 3. Liście Botwinki, koper oraz cebule posiekać drobno.
    Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać botwinkę z koprem , smażyć kolejne 2-3 min, mieszając.
    Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą ( na patelnie wlać odrobinę wody, cały smak ze smażenia wlać do zup).
  • 4. Doprawić octem/sokiem z cytryny, cukrem,solą i pieprzem,gotować do miękkości składników.
    Śmietanę zahartować chochlą zupy, przelać do garnka, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Drób Koper Nowalijki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować