Wyśmienita, mocno buraczkowa zupa z warzywami w tym delikatną , sezonową botwinką oraz pachnącym, wiosennym koprem.
Świetnie smakuje nawet lekko schłodzona , podana dodatkowo z kleksem kwaśnej śmietany.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 porcja rosołowa z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
2 liście laurowe
parę kulek ziela angielskiego
2 buraki
6-8 ziemniaków
2 cebule
1 pęczek botwinki z buraczkami
1/2 pęczka kopru
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól,pieprz
150ml. śmietany 18%
Zupa z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować ok 2,5-3l. wody z porcją rosołową, zebrać szumowiny.
Do mięsa dodać obraną marchew,pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotować na minimalnym gazie przez 60 min.
2.Marchew i pietruszkę wyjąć z wywary, wraz z obranymi umytymi burakami buraczkami od botwiny zetrzeć na tarce o dużych oczach.
Czyste ziemniaki pokroić w kostkę- warzywa dodać do wywaru.
Gotować na na pół miękko.
3.Liście Botwinki, koper oraz cebule posiekać drobno.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać botwinkę z koprem , smażyć kolejne 2-3 min, mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą ( na patelnie wlać odrobinę wody, cały smak ze smażenia wlać do zup).
4.Doprawić octem/sokiem z cytryny, cukrem,solą i pieprzem,gotować do miękkości składników.
Śmietanę zahartować chochlą zupy, przelać do garnka, wymieszać.
Komentarze