Chłodnik z botwinką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Należy do kanonu polskich dań na upalne dni. Kusi smakiem, barwą i przynosi orzeźwienie. Kiedyś robiłam go na bazie zsiadłego mleka … Obecnie, gdy takie mleko dla mnie dostępne jest tylko w sklepie, chłodnik przygotowuję z maślanki zmieszanej z jogurtem greckim.
Do tego duża ilość aromatycznego koperku, szczypiorku, świeży ogórek i rzodkiewki.
Obowiązkowo podaję z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 litra maślanki,
    1 duży jogurt naturalny typu greckiego (400g),
    pęczek botwinki,
    pęczek rzodkiewek,
    1 średniej wielkości ogórek sałatkowy,
    ½ pęczka koperku,
    ½ pęczka szczypiorku,
    1 łyżeczka octu lub łyżka soku z cytryny,
    szczypta cukru,
    sól, pieprz do smaku
    4 jajka ugotowane na twardo.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka Jajko Buraczki

Chłodnik z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę oczyścić, umyć. Buraczki obrać. Liście, łodyżki i buraczki pokroić. Przełożyć do garnka, zalać ½ szklanki wrzącej wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec dodać ocet lub sok z cytryny (botwinka będzie miała piękny buraczkowy kolor), lekko posolić, ostudzić.
  • 2. Ogórki i rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki lub jeśli ktoś woli w niedużą kostkę. Koperek i szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
  • 3. Jogurt naturalny roztrzepać z maślanką. Połączyć z botwinką, zieleniną, rzodkiewkami i ogórkiem. Doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem.
    Dobrze schłodzić w lodówce. Podawać z cząstkami jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować