Chłodnik z botwinką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki chłodnik jest idealny na upalne dni, nie ma przy nim dużo roboty, a jak się go zje to przez chwilę czujemy ochłodzenie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr kefiru
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 pęczek świeżej botwinki
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 świeży ogórek
    4 jajka ugotowane na twardo
    cukier
    sól
    kwasek cytrynowy
    biały pieprz
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę oczyszczamy, kroimy w niewielkie kawałki, zalewamy niewielką ilością gorącej wody z dodatkiem odrobiny cukru i kwasku cytrynowego, gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka. odstawiamy do wychłodzenia.
  • 2. Kefir delikatnie ubijamy ze śmietaną, do spienionych składników dodajemy koperek, ogórek zielony obrany ze skórki i rozdrobniony, zimną botwinkę razem z wodą, w której się gotowała, lekko mieszamy i doprawiamy do smaku.

    Na talerz wlewamy chłodnik, układamy ćwiartki ugotowanych jajek i posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować