Risotto z botwinką i fetą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączyłam kuchnię włoską i polską - danie wyszło rewelacyjne, lekkie, o wyrazistym smak, idealne na sycący obiad czy lekką kolację

  • 30 min

Składniki:

  • 1 cebula,
    1 ząbek czosnku,
    150g ryżu do risotto,
    100g sera feta,
    1/2 pęczka botwinki,
    bulion warzywny (około 600-700ml),
    kolorowy pieprz świeżo mielony,
    1-2 łyżki masła,
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania główne Risotto

Risotto z botwinką i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z botwinką i fetą 1. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Risotto z botwinką i fetą 2. Kolejno wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem. Wówczas zalewamy go chochlą bulionu tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki.
  • Risotto z botwinką i fetą 3. Botwinkę kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy w kostkę. 5-7 minut przed końcem smażenia ryżu dodajemy botwinkę i dusimy ją razem z ryżem pod przykryciem (Risotto zwykle jest gotowe po 15 minutach, jednak trzeba zwrócić uwagę na czas podany na opakowaniu ryżu).
  • Risotto z botwinką i fetą 4. Botwinkę kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy w kostkę. 5-7 minut przed końcem smażenia ryżu dodajemy botwinkę i dusimy ją razem z ryżem pod przykryciem (Risotto zwykle jest gotowe po 15 minutach, jednak trzeba zwrócić uwagę na czas podany na opakowaniu ryżu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ryż Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować