Rillettes wieprzowe

4.5 (159 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Rillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 60 gram peklosoli na 1 litr wody
    600 gram szynki
    600 gram boczku bez żeber
    300 ml. wina białego
    liść laurowy
    pieprz ziarnisty
    szczypta soli morskiej
    1 łyżeczka tymianku oraz koperku
    główka czosnku
    200 gram smalcu
    kilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Rillettes wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 1 litr wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy . Następnie całkowicie studzimy i dodajemy peklosól. Wkładamy do naszej zalewy mięso i marynujemy najkrócej dobę ale najlepiej by mięso peklowało się około 8-10 dni.
  • 2. Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do garnka o grubym dnie dodajemy wino oraz smalec i dodajemy tylko tyle wody by zakryła mam całkowicie mięso.Dodajemy przyprawy oraz ząbki obranego czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
    Wkładamy do piekarnika na 3,5 godziny w tem. 150 st. po tym czasie trochę płynu powinna nam się zredukować. podkręcamy tem. do 200 st i pieczemy bez przykrycia jeszcze 30 min.
  • 3. Płyn odlewamy ale zachowujemy. Mięso wyjmujemy i najlepiej palcami rozdrabniamy na małe niteczki. Mięso przekładamy z powrotem do naszego wywaru. Mieszamy i przelewamy do naczynek w których zamierzamy podać nasz smalczyk.

Porady

Ponieważ ja robiłam go dziś a do świat jeszcze troszkę to przechowuje go w słoiczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować