KABANOSY DOMOWE WIEPRZOWE

4.48 (161 ocen)

Po wędzonej kiełbasie domowej, przyszedł czas na kabanoski. Pracy jest ciut więcej niż przy kiełbasie, ale smak, chrupkich kabanosów wynagradza spędzony czas na przygotowaniach.

Składniki:

  • 2kg mielonej łopatki wieprzowej bez kości
    główka czosnku
    jelita naturalne baranie
    1/4 szklanki wody ( zimnej)
    sól i pieprz do smaku
    2 płaskie łyżeczki kminku
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kabanosy domowe wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy mięso z przyprawami i wodą 1. Mięso połączyć z wodą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać.
  • namoczyć jelita 2. Jelita namoczyć kilka minut w zimnej wodzie.
  • nabijanie 3. Przygotować maszynkę do mielenia z lejkiem do kabanosów ( długi cienki lejek). . Namoknięte jelita, rozszerzyć, nałożyć ostrożnie na lejek i napełniać mięsem.
  • Przygotowane do wędzenia 4. Tak przygotowane kabanosy, przekładamy do rozgrzanej wcześniej wędzarni. Wędzić od 45 minut do godziny co jakiś czas obracając kabanosy. Wyrób będzie gotowy, gdy nabiorą ładnego koloru jasny brąz lub ciemny brąz.

Porady

Należy bardzo pilnować kabanosów podczas wędzenia, są delikatniejsze od kiełbasy i mogą szybciej się za bardzo przypalić lub nawet spalić. Stale kontrolujemy temperaturę wędzarni i stan naszych kabanosów. Jeśli zostaną nam jelita, można je zasolić w słoiczku i wykorzystać następnym razem. Tylko wtedy trzeba uważać przy przyprawianiu mięsa , bo jelita też będą słone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy Kiełbasa Mięso Wędzonka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować