Rosół

4 (2 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jedyna zupa, która kojarzy mi się z jesienną aurą, coś na rozgrzanie organizmu i walkę z infekcjami.

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja mięsa drobiowego tj. 1 noga z kurczaka, 4 pałeczki lub porcja rosołowa
    1 szponder wołowy
    1 noga z kaczki
    3 średniej wielkości marchewki
    1 mała pietruszka
    1/4 selera
    1/2 pora (ciemniejsza część)
    mały kawałek kapusty
    1 cebula
    2 łodygi selera naciowego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 liście laurowe
    tymianek świeży ( można użyć suszonego)
    po szczypcie przypraw: papryczka chilli, kurkuma, szafran
    do smaku sól
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy pod zimną wodą, odkrawamy jakieś większe ilości skóry czy tłuszczu, i wkładamy na min 30 min do bardzo zimnej wody.
    Warzywa obieramy, myjemy, oczyszczamy.
  • 2. Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy mięso wołowe, liść laurowy, tymianek.
    Gotujemy az zacznie dawać oznaki że bedzie "bulgotać'.
    Następnie zmiejszamy moc palnika do minimum dodajemy wszystkie warzywa prócz kapusty, cebuli i selera naciowego. Wrzucamy również mięso drobiowe.
    Przykrywamy pokrywką i gotujemy 3 godziny
    Uwaga: ROSÓŁ NIE MOŻE WRZEĆ, SEKRETEM ROSOŁU JEST DLUGIE POWOLNE GOTOWANIE.
  • 3. obraną cebulę podpalamy, jeśli mamy kuchenkę gazową to tu nie ma najmniejszego problemu. nabijamy cebule na widelec, kładziemy na palniku i od czasu do czasu przekręcamy( nie bójmy się jej spalić nic sie nie stanie)
    Godzinę przed zakończeniem gotowania wrzucamy cebulę do rosołu.
  • 4. Po 3 godzinach gotowania wrzucamy kapustę, seler naciowy, wszystkie pozostałe przyprawy.
    I to jest odpowiedni moment na posolenie rosołu...
    Niestety nie da się zrobić dobrego rosołu bez soli, ja używam himalajskiej. Solimy do satysfakcjonującego smaku.
    Gotujemy jeszcze 20 min. pod przykryciem.
  • 5. Rosół podaję z makaronem, posypuję natką pietruszki

Porady

Marchew, pietruszkę oraz seler użyte do sporządzenia rosołu używam do przygotowania sałatki jarzynowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Kurczak Warzywa Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować