Jedyna zupa, która kojarzy mi się z jesienną aurą, coś na rozgrzanie organizmu i walkę z infekcjami.
4 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Porcja mięsa drobiowego tj. 1 noga z kurczaka, 4 pałeczki lub porcja rosołowa
1 szponder wołowy
1 noga z kaczki
3 średniej wielkości marchewki
1 mała pietruszka
1/4 selera
1/2 pora (ciemniejsza część)
mały kawałek kapusty
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 liście laurowe
tymianek świeży ( można użyć suszonego)
po szczypcie przypraw: papryczka chilli, kurkuma, szafran
do smaku sól
1.Mięso myjemy pod zimną wodą, odkrawamy jakieś większe ilości skóry czy tłuszczu, i wkładamy na min 30 min do bardzo zimnej wody.
Warzywa obieramy, myjemy, oczyszczamy.
2.Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy mięso wołowe, liść laurowy, tymianek.
Gotujemy az zacznie dawać oznaki że bedzie "bulgotać'.
Następnie zmiejszamy moc palnika do minimum dodajemy wszystkie warzywa prócz kapusty, cebuli i selera naciowego. Wrzucamy również mięso drobiowe.
Przykrywamy pokrywką i gotujemy 3 godziny
Uwaga: ROSÓŁ NIE MOŻE WRZEĆ, SEKRETEM ROSOŁU JEST DLUGIE POWOLNE GOTOWANIE.
3.obraną cebulę podpalamy, jeśli mamy kuchenkę gazową to tu nie ma najmniejszego problemu. nabijamy cebule na widelec, kładziemy na palniku i od czasu do czasu przekręcamy( nie bójmy się jej spalić nic sie nie stanie)
Godzinę przed zakończeniem gotowania wrzucamy cebulę do rosołu.
4.Po 3 godzinach gotowania wrzucamy kapustę, seler naciowy, wszystkie pozostałe przyprawy.
I to jest odpowiedni moment na posolenie rosołu...
Niestety nie da się zrobić dobrego rosołu bez soli, ja używam himalajskiej. Solimy do satysfakcjonującego smaku.
Gotujemy jeszcze 20 min. pod przykryciem.
5.Rosół podaję z makaronem, posypuję natką pietruszki
Porady
Marchew, pietruszkę oraz seler użyte do sporządzenia rosołu używam do przygotowania sałatki jarzynowej.
Komentarze