Rosół

  • wyświetlono: 114 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jedyna zupa, która kojarzy mi się z jesienną aurą, coś na rozgrzanie organizmu i walkę z infekcjami.

naKońcuJęzyka
  • 5 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

Porcja mięsa drobiowego tj. 1 noga z kurczaka, 4 pałeczki lub porcja rosołowa
1 szponder wołowy
1 noga z kaczki
3 średniej wielkości marchewki
1 mała pietruszka
1/4 selera
1/2 pora (ciemniejsza część)
mały kawałek kapusty
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1/2 pęczka natki pietruszki
2 liście laurowe
tymianek świeży ( można użyć suszonego)
po szczypcie przypraw: papryczka chilli, kurkuma, szafran
do smaku sól

Sposób przygotowania przepisu:

Rosół

  • 1. Mięso myjemy pod zimną wodą, odkrawamy jakieś większe ilości skóry czy tłuszczu, i wkładamy na min 30 min do bardzo zimnej wody.
    Warzywa obieramy, myjemy, oczyszczamy.
  • 2. Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy mięso wołowe, liść laurowy, tymianek.
    Gotujemy az zacznie dawać oznaki że bedzie "bulgotać'.
    Następnie zmiejszamy moc palnika do minimum dodajemy wszystkie warzywa prócz kapusty, cebuli i selera naciowego. Wrzucamy również mięso drobiowe.
    Przykrywamy pokrywką i gotujemy 3 godziny
    Uwaga: ROSÓŁ NIE MOŻE WRZEĆ, SEKRETEM ROSOŁU JEST DLUGIE POWOLNE GOTOWANIE.
  • 3. obraną cebulę podpalamy, jeśli mamy kuchenkę gazową to tu nie ma najmniejszego problemu. nabijamy cebule na widelec, kładziemy na palniku i od czasu do czasu przekręcamy( nie bójmy się jej spalić nic sie nie stanie)
    Godzinę przed zakończeniem gotowania wrzucamy cebulę do rosołu.
  • 4. Po 3 godzinach gotowania wrzucamy kapustę, seler naciowy, wszystkie pozostałe przyprawy.
    I to jest odpowiedni moment na posolenie rosołu...
    Niestety nie da się zrobić dobrego rosołu bez soli, ja używam himalajskiej. Solimy do satysfakcjonującego smaku.
    Gotujemy jeszcze 20 min. pod przykryciem.
  • 5. Rosół podaję z makaronem, posypuję natką pietruszki

Porady

Marchew, pietruszkę oraz seler użyte do sporządzenia rosołu używam do przygotowania sałatki jarzynowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Kurczakwarzywawołowinazupakaczkarosółdladziecidomowakuchniadziecięcesmakiprzepisbabcidomowezupy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1gany5v

Dodane przez: Anitak0610

Rosół

Rosołek dla dziecka która nie...

włoski rosół

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Włoski rosół

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych...

rosół

Dodane przez: rena123

"Skrzydlaty" rosół

Rosół ugotowany na skrzydłach kurczaka,...

rosół

Dodane przez: luna19

Mój rosół

Na rosół jest tyle sposobów ile...

rosół świąteczny

Dodane przez: Henryka

Rosół świąteczny

Ten rosół robię tylko na bardzo...

Pyszny i rozgrzewający

Dodane przez: KasiaAsia

Rosół

Pyszny rozgrzewający rosołek nie...