razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełnoziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam typ 1850)
    100 g płatków owsianych błyskawicznych
    500 ml letniego mleka lub wody
    35 g drożdży świeżych
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi 1. Do miski wkruszamy drożdże, cukier, 50 ml mleka i dużą łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min aby drożdże "ruszyły".
    Po 15 min do wyrośniętych drożdży wsypujemy resztę składników i mieszamy drewnianą łyżką w misce przez około 5 min, aby wszystko dokładnie połączyć.
    Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut .
  • razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi 2. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, aby łatwiej było je przenieść dłoń nawilżamy olejem.
    Górę chlebka wyrównujemy w foremce dłonią nawilżoną olejem.
    Foremkę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
  • razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi 3. Foremkę z chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i nadal pieczemy.
    Razem chleb powinien piec się około 70 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
    Po upieczeniu gdy postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony.
  • razowy drożdżowy chleb bez wyrabiania z płatkami owsianymi 4. Po upieczeniu i wyjęciu chleba z foremki zawijam go w czystą ściereczkę aby wystygł, wtedy nie ma twardej skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować