Chleb z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny bochenek chleba wzbogacony o zdrowe płatki owsiane, otręby pszenne i kminek. Jest tak mięciutki że długo utrzymuje świeżość. Pysznie smakuje z miodem lub ulubioną konfiturą.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg mąki pszennej
    2 łyżki soli
    łyżeczka cukru
    łyżka kminku
    2 garści płatków owsianych
    garść otrębów pszennych
    paczka świeżych drożdży
    ok 2 litry ciepłej wody

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
    woreczek foliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać otręby, płatki owsiane, cukier, sól i kminek. Wlać wodę z drożdżami i wymieszać chwilkę około 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • chlebki pod woreczkiem foliowym 2. Po 30 minutach jeszcze raz zagnieść ciasto i przełożyć do 3 wysmarowanych foremek ( u mnie 2 duże i 1 mała ) Ciasto w formach przykryć woreczkiem foliowym i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  • posypywanie chlebków 4. Zdjąć woreczek z chlebków i posypać płatkami i otrębami. Wstawić do piekarnika i piec ok 60 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kminek Otręby Płatki Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować