Pyszny bochenek chleba wzbogacony o zdrowe płatki owsiane, otręby pszenne i kminek. Jest tak mięciutki że długo utrzymuje świeżość. Pysznie smakuje z miodem lub ulubioną konfiturą.
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg mąki pszennej
2 łyżki soli
łyżeczka cukru
łyżka kminku
2 garści płatków owsianych
garść otrębów pszennych
paczka świeżych drożdży
ok 2 litry ciepłej wody
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
woreczek foliowy
Chleb z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać otręby, płatki owsiane, cukier, sól i kminek. Wlać wodę z drożdżami i wymieszać chwilkę około 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
2.Po 30 minutach jeszcze raz zagnieść ciasto i przełożyć do 3 wysmarowanych foremek ( u mnie 2 duże i 1 mała ) Ciasto w formach przykryć woreczkiem foliowym i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
3.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
4.Zdjąć woreczek z chlebków i posypać płatkami i otrębami. Wstawić do piekarnika i piec ok 60 minut w 200 stopniach.
Komentarze