Razowe pączki serowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

To zdrowsza wersja serowych pączusiów. Zamiast mąki pszennej mamy mąkę razową orkiszową, a zamiast cukru ksylitol.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 250g twarogu półtłustego,
    • 3 łyżki ksylitolu,
    • Odrobina aromatu waniliowego,
    • 140g mąki orkiszowej razowej (typ 2000),
    • 2 jajka,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • szczypta soli,
    • olej do głębokiego smażenia,
    • puder z ksylitolu do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Razowe pączki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy ksylitol i rozgniatamy razem widelcem przez kilka minut. Wówczas do twarogu dodajemy jajka oraz aromat waniliowy. Mieszamy do połączenia. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sól i mąkę, mieszamy aż do połączenia składników.
    W garnku rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
    Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
    Po usmażeniu pączki oprószamy pudrem z ksylitolu.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować