Serowe pączki drożdżowe

4.5 (202 ocen)

Pączki serowe na drożdżach robiłam pierwszy raz , są miękkie i delikatne , najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane lukrem lub grubo posypane cukrem pudrem

Składniki:

  • 4 szkl maki krupczatki
    550g sera półtłustego
    6 łyżek cukru
    60g drożdży
    1 szkl mleka
    3 żółtka
    2 jajka
    100g masła
    1/2 łyżeczki soli
    cukier waniliowy
    skórka otarta jednej pomarańczy
    3 łyżki soku z pomarańczy
    kieliszek spirytusu
    tłuszcz to smażenia
    cukier puder do posypania lub lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Serowe pączki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić w maszynce lub zmiksować blenderem
  • 2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru , rozmieszać z letnim mlekiem i 3 łyżkami mąki , odstawić do wyrośnięcia
  • 3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , ucierając wbijać jajka i żółtka , następnie dodać ser , dokładnie utrzeć
  • 4. Do utartej masy dodać mąkę , sól , spirytus ,skórkę i sok z pomarańczy ,dokładnie wyrobić , odstawić do wyrośnięcia
  • 5. Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie kulki , odstawić do wyrośnięcia
  • 6. Wyrośnięte smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor , odsączyć na papierowym ręczniku , posypać cukrem pudrem lub polukrować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować