Gołąbki nadziewane warzywami (postne)

  • wyświetlono: 193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mięsożercy proszę odejść od ekranów laptopów, wyłączyć telefony i ogólnie nie zerkać w stronę tego talerza :) Gołąbki warzywne z młodej kapusty polecają się na obiad. Postanowiłam trochę oczyścić organizm i przez dwa tygodnie jeść tylko warzywa i owoce. Dziś polecam pyszne gołąbki nadziane samymi warzywami z mocno bazyliowym sosem pomidorowym. Spróbujecie?

14199687_10210973385829739_2170515334351407972_n
  • 3 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

– 10 sparzonych liści młodej kapusty
– 400g marchewki
– 200g korzenia selera
– 200g białej części pora
– 1 cebula
– pęczek pietruszki
– pęczek koperku
– 4 ząbki czosnku
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, papryka słodka wędzona, kurkuma, sól i pieprz)
Dodatkowo:
– 1 cebula czerwona
– 2 pomidory malinowe
– 1 pęczek bazylii
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki nadziewane warzywami (postne)

  • 1. Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por umyć osuszyć i pokroić w cienkie paski. Koper i pietruszkę drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę poddusić z odrobiną wody na nieprzywierającej patelni, dodać por i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 5-7 minut. Dodać marchew i seler i dusić przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zieleninę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia i wystudzić.

    Kapustę ugotować jak na tradycyjne gołąbki i odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Następnie nakładać wystudzony farsz i zawijać gołąbki.
    Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużej, wysokiej nieprzywierającej patelni poddusić czerwoną cebulę, dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę i drobno posiekaną bazylię i dusić przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać 100ml wody, przyprawy i wymieszać dokładnie, włożyć gołąbki do pomidorów i dusić na małym ogniu przez około 10 minut pod pokrywką z dziurką.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gołąbkiobiaddietazdrowowegefitPostwega
 

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki z kapusty włoskiej

Dodane przez: Babcia Tereska

GOŁĄBKI

Dla wielbicieli gołąbków.

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Postna kapusta z grzybami

W czasie wigilijnej kolacji na...

GOŁĄBKI

Dodane przez: poezjasmaku

GOŁĄBKI

GDY POJAWIA SIĘ MŁODA KAPUSTA...

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: justi2401

Gołąbki

Pyszne, tradycyjne gołąbki w sosie...

image-1bf0pnw

Dodane przez: gosia56

Gołąbki z kaszą gryczaną.i suszonymi...

Bardzo lubimy gołąbki ale te to...

Pieczone gołąbki z mięsem , kaszą kuskus i warzywami

Dodane przez: Martyna1991

Pieczone gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i...

Gołąbki z farszem pełnym smaków...