Tarta ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim, mocno dociskamy. Nakłuwamy spód widelcem, podpiekamy przez 15-20 minut w 200 stopniach.
2.Warzywa myjemy i obieramy. Cebule kroimy w kostkę, cukinię w plasterki, a paprykę na paski.
3.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy najpierw cebulkę, po chwili cukinię, paprykę i pomidory. Doprawiamy i dusimy aż do odparowania nadmiaru wody (jeśli się spieszymy, to gdy warzywa zmiękną możemy odsączyć je na sitku, zamiast czekać na odparowanie).
4.Przygotowujemy masę jajeczną: mieszamy w misce jajka ze śmietaną, doprawiamy.
5.Na podpieczony spód wykładamy przygotowane warzywa, na to wylewamy masę jajeczną, równo rozprowadzamy. Wierzch możemy posypać tartym żółtym serem lub mozarellą. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Podajemy na ciepło lub na gorąco. Smacznego!
Komentarze