Ratatouille w cukini

  • wyświetlono: 338 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Doskonała, lekka, jarska potrawa na bazie warzyw rodem z Prowansji.Idealna na lato, bo w tym okresie mamy dostęp do świeżych warzywach.Dodatek białego wina wydobywa z warzyw to, co w nich najlepsze, a zaproponowany przeze mnie sposób podania, zagwarantuje Wam kulinarny sukces!

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

- 4 okrągłe cukinie,
- 1 mała cukinia,
- 2 czerwone papryki,
- 3-4 duże, mięsiste pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- kilka gałązek świeżej bazylii i oregano,
- gałązka świeżego tymianku,
- 150 ml białego, wytrawnego wina,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania przepisu:

Ratatouille w cukini

  • 1. Okrągłe cukinie dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy wierzchy (odkładamy), delikatnie wydrążamy środki zostawiając dość grubą ściankę miąższu (ok. 1,5 cm). Wydrążony miąższ zachowujemy.
    Wydrążone cukinie blanszujemy w osolonym wrzątku ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości warzyw), a na 2 minuty przed końcem dodajemy odcięte czapeczki. Wyjmuj i lekko osuszamy.
  • 2. Wszystkie warzywa (cukinię, papryki, pomidory, cebulę) myjemy, osuszamy. Z pomidorów usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, wraz z cukinią, miąższem z cukinii i cebulą kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
    Zioła myjemy, listki odrywamy od łodyżek i siekamy.
  • 3. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i czosnek, smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i cukinię wraz z pokrojonym miąższem (jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody - ok. 1/5 szklanki), dusimy 8-10 minut.
  • 4. Do warzyw dodajemy pomidory, całość podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami (bazylią, oregano i tymiankiem), gotujemy jeszcze 3-5 minut by smaki się przeszły.
  • 5. Ratatouille rozlewamy do cukiniowych miseczek, przykrywamy odciętymi wierzchami. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Porady

Tak przygotowane danie można także odgrzewać lub zapiekać w piekarniku.
Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja ratatouille, która spokojnie zostanie na następny dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatatymianekpaprykaPomidoryCukiniaoreganobazyliawegetariańskieczerwona paprykalekka kuchniakuchnia francuskabiałe winoProwansjaDania z warzywlekki obiadfrancjaratatujsmaki lataduszone warzywakuchnia prowansalskaSEZONOWE DANIApotrawka warzywnaRatatouilledla dbających o linięjarskie daniaratatouille w cukiniw cukiniipotrawka w cukiniiprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

ryba duszona w cukini

Dodane przez: Bożena Z.

Ryba duszona w cukini

ryba duszona z cukinią z dodatkiem...

image-0q5pfpw

Dodane przez: beniawojt

Dorsz zapiekany w cukini

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo...

Francuskie ratatouille

Dodane przez: RedakcjaPP

Francuskie ratatouille

Doskonała na obiad i rodzinne spotkania....

Ratatouille

Dodane przez: Gregorhspeed

Ratatouille

Kuchnia francuska. Można podać...

Ratatouille z mięsem mielonym

Dodane przez: MonaLiza

Ratatouille z mięsem mielonym

Słynny francuski gulasz w tym wydaniu...

image-19nydy6

Dodane przez: Mniam1

Tagliatelle z cukinią w sosie mascarpone

Makaron tagiatelle z miękką, a...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE