Ratatouille w cukini

0 (0 ocen)

Doskonała, lekka, jarska potrawa na bazie warzyw rodem z Prowansji.Idealna na lato, bo w tym okresie mamy dostęp do świeżych warzywach.Dodatek białego wina wydobywa z warzyw to, co w nich najlepsze, a zaproponowany przeze mnie sposób podania, zagwarantuje Wam kulinarny sukces!

Składniki:

  • - 4 okrągłe cukinie,
    - 1 mała cukinia,
    - 2 czerwone papryki,
    - 3-4 duże, mięsiste pomidory,
    - 1 czerwona cebula,
    - 1-2 ząbki czosnku,
    - kilka gałązek świeżej bazylii i oregano,
    - gałązka świeżego tymianku,
    - 150 ml białego, wytrawnego wina,
    - łyżka oleju,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka Ratatouille

Ratatouille w cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrągłe cukinie dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy wierzchy (odkładamy), delikatnie wydrążamy środki zostawiając dość grubą ściankę miąższu (ok. 1,5 cm). Wydrążony miąższ zachowujemy.
    Wydrążone cukinie blanszujemy w osolonym wrzątku ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości warzyw), a na 2 minuty przed końcem dodajemy odcięte czapeczki. Wyjmuj i lekko osuszamy.
  • 2. Wszystkie warzywa (cukinię, papryki, pomidory, cebulę) myjemy, osuszamy. Z pomidorów usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, wraz z cukinią, miąższem z cukinii i cebulą kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
    Zioła myjemy, listki odrywamy od łodyżek i siekamy.
  • 3. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i czosnek, smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i cukinię wraz z pokrojonym miąższem (jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody - ok. 1/5 szklanki), dusimy 8-10 minut.
  • 4. Do warzyw dodajemy pomidory, całość podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami (bazylią, oregano i tymiankiem), gotujemy jeszcze 3-5 minut by smaki się przeszły.
  • 5. Ratatouille rozlewamy do cukiniowych miseczek, przykrywamy odciętymi wierzchami. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Porady

Tak przygotowane danie można także odgrzewać lub zapiekać w piekarniku. Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja ratatouille, która spokojnie zostanie na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować