Ratatouille

  • wyświetlono: 119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczne danie z warzyw.

zdjecie11
  • 8 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

bakłażan 1 szt,
cukinia zielona 1 szt,
papryka czerwona 1 szt,
papryka zielona 1 szt,
papryka żółta 1 szt,
pomidory 1 kg,
cebula 2 szt,
czosnek 2 ząbki,
natka pietruszki 6 gałązek,
bazylia świeża 6 gałązek,
zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
sól,
pierz,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania przepisu:

Ratatouille

  • 1. Bakłażana pokroić w kostkę, posypać solą, przełożyć na cedzak i zostawić na 30 minut aby puścił sok.
    Cukinię pokroić na centymetrowe plasterki i podsmażyć na patelni, na oleju przez około 2-3 minuty. Przełożyć do większego garnka.
    Paprykę oczyścić, pokroić na paski ( u mnie wcześniej obrana ze skórki) i podsmażyć na patelni na oleju przez około 5 minut. Przełożyć do większego garnka.
    Na patelni, na oleju podsmażyć przez około 5 minut bakłażana. Przełożyć do garnka z warzywami.
    Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni, na oleju podsmażyć przez około 5 minut cebulę i czosnek. Następnie przełożyć do garnka z warzywami.
    Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć przez około 10 minut. Następnie przełożyć do garnka z warzywami.
    Warzywa dusić pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu je mieszając.
    Na koniec dodać posiekaną bazylię oraz natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

bakłażanpaprykaCukinia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ratatouille z mięsem mielonym

Dodane przez: MonaLiza

Ratatouille z mięsem mielonym

Słynny francuski gulasz w tym wydaniu...

Ratatouille w cukini

Dodane przez: adelg

Ratatouille w cukini

Doskonała, lekka, jarska potrawa...

Dodane przez: pietrann

Pene ratatouille

Aromatyczne, kolorowe, pożywne...

Kurczak z ratatouille

Dodane przez: larua

Filet kurczaka ratatouille

Szybka potrawa z dowolnymi warzywami

Pstrąg tęczowy z małym ratatouille

Dodane przez: Gregorhspeed

Pstrąg tęczowy z małym ratatouille

Pstrąg na sposób francuski