Ratatouille nicejskie

1 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta potrawa pełna warzyw,słońca, a do togo to kultowe danie kuchni francuskiej, a dokładnie prowansalskiej. Można podawać z bagietką, z mięsem, z czym się chce bo to uniwersalny smak słodko kwaśny

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - czosnek: 4 ząbki
    - cebula ( szalotka lub krucha i słodka): 1 sztuka
    - bakłażan: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka zielona: 1 sztuka
    - pomidory duże i dojrzałe: 2 sztuki
    - sok pomidorowy lub dobry przecier pomidorowy: 0.5 szklanki
    - bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, tymianek: 2 łyżki
    - sól: 4 szczypty
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ratatouille nicejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myję, kroję w kostkę. Bakłażan solę i odstawiam na kilka minut. Następnie wycieram i osuszam papierowym ręcznikiem.
  • 2. Rozgrzewam oliwę i obsmażam na niej bakłażan, na lekko złoty kolor. Wyjmuję do miseczki i odstawiam.
  • 3. Na oliwę smażę czosnek i cebulę, aby zeszklić warzywa a nie zesmażyć. Dodaję paprykę i duszę na średnim ogniu dalej aż lekko zmięknie. Dodaję Sok pomidorowy, pomidory i wszystkie przyprawy. Następnie dodaję cukinię i bakłażan.
  • 4. Całość duszę na dość wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa są dość miękkie, ale nie rozlatują się a wciąż stawiają zębom opór, danie jest gotowe. Można podać udekorowane świeżą bazylią, natką lub posiekanymi czarnymi oliwkami. Ratatouille najlepsze według mnie jest na zimno, podane w miseczce z pieczywem, którym można wytrzeć naczynie, z kieliszkiem wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować