Rabarbarowy 3 Bit

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczny 3 bit z kremem budyniowym i śmietanowym wzbogacony o orzeźwiającą i lekko kwaskową warstwę musu z rabarbaru. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się na pogawędkach przy filiżance kawki.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 360g herbatników Petit Buerre
    70g mlecznej czekolady

    Krem budyniowy:
    200g masła extra
    500ml mleka
    2 budynie wanilinowe
    8g cukru wanilinowego
    5 łyżek cukru

    Mus z rabarbaru:
    500g rabarbaru
    400ml wody
    1 galaretka truskawkowa
    4 łyżki cukru
    4 łyżeczki żelatyny

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 opakowania śmietan-fixu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Rabarbarowy 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem budyniowy:
    Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu.
  • Rabarbarowy  3 Bit 2. Mus z rabarbaru:
    Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Rabarbar umyć, pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dodać cukier i zalać resztą wody. Następnie zagotować i gotować około 3-4 minuty. Po tym czasie wsypać galaretkę, dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić z śmietan-fixami na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
  • 4. Składanie ciasta:
    Blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć krem budyniowy, ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać mus rabarbarowy i wyłożyć trzecią herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę śmietanową i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą na tarce o małych oczkach czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować