1.Blaszkę o wymiarach ok 20x20 wykładamy folią spożywczą.Wykładamy pierwsza warstwę herbatników.
Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie ostrożnie otwieramy puszkę (może lekko wybuchnąć) wyjmujemy masę do miski i dokładnie mieszamy, nastepnie wykładamy ją na herbatniki. Przykrywamy kajmak warstwą herbatników.
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i masłem. W drugiej szklance mleka umieszczamy jaja i mąki-miksujemy lub mieszamy rózgą, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Wlewamy to do gotującego się mleka. Mieszając gotujemy jak budyń. Mieszamy by nie było grudek i wylewamy masę na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy herbatnikami. Blaszkę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na kilka godzin albo na noc.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym aż uzyskamy dość zwartą konsystencję. Wykładamy ją na herbatniki. Ścieramy kostki czekolady i gotowe:) Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze