• 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ulubione ciasto mojego syna. Jak się tylko da minimalizuję w składnikach ciasta cukier, by ciasto nie było zbyt mdłe i za słodkie.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-7 paczek herbatników Pettit Beurre (opakowanie po 100g),
    1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym,
    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka,
    1/3 szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    125 g masła,
    3 jaja,
    4 łyżki (płaskie) mąki pszennej,
    5 łyżek(płaskich) mąki ziemniaczanej,
    Bita smietana:
    300 ml śmietany 30%,
    1 cukier waniliowy,
    2 kostki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach ok 20x20 wykładamy folią spożywczą.Wykładamy pierwsza warstwę herbatników.
    Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie ostrożnie otwieramy puszkę (może lekko wybuchnąć) wyjmujemy masę do miski i dokładnie mieszamy, nastepnie wykładamy ją na herbatniki. Przykrywamy kajmak warstwą herbatników.

    Masa budyniowa:
    1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i masłem. W drugiej szklance mleka umieszczamy jaja i mąki-miksujemy lub mieszamy rózgą, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Wlewamy to do gotującego się mleka. Mieszając gotujemy jak budyń. Mieszamy by nie było grudek i wylewamy masę na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy herbatnikami. Blaszkę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na kilka godzin albo na noc.
    Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym aż uzyskamy dość zwartą konsystencję. Wykładamy ją na herbatniki. Ścieramy kostki czekolady i gotowe:) Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować