Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Dziś zapraszam na mielone w innej wersji! Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami to mniej kaloryczna wersja klasycznego kotleta mielonego. Zamiast smażyć mięso pieczemy je. Podane z ziemniaczanymi rozetkami nie tylko pięknie wyglądają ale i równie dobrze smakują.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na mięsne babeczki:
    ◦500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    ◦1 jajko
    ◦6 suszonych pomidorów
    ◦3 ząbki czosnku
    ◦1 cebula
    ◦100 g sera pleśniowego np. srebrny lazur
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na ziemniaczane rozetki:
    ◦600 g ziemniaków
    ◦1 łyżka masła
    ◦sól
    ◦½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    ◦½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ◦2 żółtka

    Dodatkowo:
    ◦½ szklanki bułki tartej
    ◦tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami 1. Przygotowanie ziemniaczanych rozetek:
    Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawy, sól do smaku, masło i żółtka i dokładnie mieszamy. Masę odkładamy na bok.
  • Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami 2. Przygotowanie mięsnych babeczek:
    Cebulę, ser pleśniowy i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Wszystko przekładamy do misy robota i miksujemy aż otrzymamy konsystencję pasty. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy aż składniki się połączą.

    Z mięsa formujemy kulki (wielkości kotletów mielonych), obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia muffinów.
  • Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę z mięsem wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego i na wierzchu naszych mięsnych babeczek wyciskamy rozetki. Blachę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20-25 minut.

    Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami podajemy z ulubioną surówką lub sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować