Ptysie z kremem krówkowo śmietanowym

1.75 (4 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciastka w postaci delikatnych ptysiów, nadziane słodkim, delikatnym kremem. Oprószone cukrem pudrem – są słodkim dodatkiem do kawy

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 25 sztuk:
    Ciasto:
    25 dag mąki tortowej
    4 jajka
    10 dag masła
    Szczypta soli do smaku
    200 ml wody
    Papier do pieczenia
    Krem:
    33o ml śmietanki 30%
    3 duże łyżki masy krówkowej
    1 łyżka cukru pudru
    2 zagęstniki do śmietanki
    Cukier puder do posypania ciastek
Wystaw ocenę:

1.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ptysie z kremem krówkowo śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wodę zagotować z masłem. Do mąki dodać sól, wymieszać. Do zagotowanej cieczy dodać mąkę, energicznie wymieszać by nie było grudek, krótko gotować by składniki się dobrze połączyły, a masa była gęsta. Przestudzić, dodawać po 1 jajku, zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Za – u mnie dekoratora wyciskać masę na papier kulki o średnicy około 5 cm w pewnej odległości od siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 20 minut, potem zmniejszyć temp. do 160 stopni i dopiec ptysie na rumiany kolor. Lekko przestudzone – przekroić na połówki.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, potem dodać porcjami cukier puder wymieszany z zagęstnikami, delikatnie ubijać. Na koniec dodać gęstą masę krówkową, bardzo delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę nanieść za pomocą dekoratora na dolne partie ciastek, skleić, schłodzić. Posypać cukrem pudrem, schłodzić.

Porady

Zamiast maszynki ciasto można nakładać na papier łyżeczką i tworzyć większe kulki/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować