ptysie z kremem jeżynowym

  • wyświetlono: 352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

ptysie z kremem jeżynowym

viki2903
  • 15 porcje
  • 720min
  • Średni

Składniki

ptysie:
140 g mąki
125 ml mleka
125 ml wody
115 g masła
4 jajka
szczypta soli
krem:
150 g jeżyn (mogą być mrożone)
200 ml śmietany 30 %
120 g białej czekolady
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

ptysie z kremem jeżynowym

  • 1. ptysie:
    W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i do ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy całą mąkę. Rondel stawiamy ponownie na chwilę na ogniu i podgrzewamy ciasto mieszając, aż ciasto będzie odklejało się od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, mieszamy 3-4 razy aby uwolnić parę. Studzimy.
    Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem.
    Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .
    krem:
    Jeżyny podgrzewamy aż puszczą sok, a następnie miksujemy blenderem i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie. Do lekko przestudzonej śmietany z czekoladą dodajemy mus jeżynowy. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mus jeżynowy miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. Krem odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim przecięte na pół ptysie.
    Ptysie posypujemy cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ptysiejeżynyciasto parzonekrem jeżynowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ptysie z bitą śmietaną

Dodane przez: Bożena1960

Ptysie z bitą śmietaną

Dzisiaj pierwszy raz przygotowałam...

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną

Dodane przez: Ewelina Marcin

Jeżynowe babeczki z bitą śmietaną

Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym,...

Warkocze drożdżowe z jeżynowym budyniem

Dodane przez: mysza75

Warkocze drożdżowe z jeżynowym budyniem

Najlepsze jeszcze ciepłe, drożdżowe...

Ptysie z lodami

Dodane przez: joanna30

Ptysie z lodami waniliowymi i truskawkami

Pyszny i niebanalny deser na wyjątkowe...

Ptysie z truskawkami

Dodane przez: mysza75

Ptysie z truskawkami

Ptysie które pamiętam z dzieciństwa...

Ptysie z piernikowym kremem i nitkami z karmelu.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ptysie z piernikowym kremem i nitkami z karmelu

Stwierdziłam, że stanowczo zbyt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE