ptysie:
140 g mąki
125 ml mleka
125 ml wody
115 g masła
4 jajka
szczypta soli
krem:
150 g jeżyn (mogą być mrożone)
200 ml śmietany 30 %
120 g białej czekolady
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Ptysie z kremem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ptysie:
W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i do ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy całą mąkę. Rondel stawiamy ponownie na chwilę na ogniu i podgrzewamy ciasto mieszając, aż ciasto będzie odklejało się od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, mieszamy 3-4 razy aby uwolnić parę. Studzimy.
Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .
krem:
Jeżyny podgrzewamy aż puszczą sok, a następnie miksujemy blenderem i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie. Do lekko przestudzonej śmietany z czekoladą dodajemy mus jeżynowy. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mus jeżynowy miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. Krem odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim przecięte na pół ptysie.
Ptysie posypujemy cukrem pudrem
Komentarze