ptysie z kremem jeżynowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

ptysie z kremem jeżynowym

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ptysie:
    140 g mąki
    125 ml mleka
    125 ml wody
    115 g masła
    4 jajka
    szczypta soli
    krem:
    150 g jeżyn (mogą być mrożone)
    200 ml śmietany 30 %
    120 g białej czekolady
    200 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Ciastka Ptysie

Ptysie z kremem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ptysie:
    W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i do ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy całą mąkę. Rondel stawiamy ponownie na chwilę na ogniu i podgrzewamy ciasto mieszając, aż ciasto będzie odklejało się od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, mieszamy 3-4 razy aby uwolnić parę. Studzimy.
    Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem.
    Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .
    krem:
    Jeżyny podgrzewamy aż puszczą sok, a następnie miksujemy blenderem i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie. Do lekko przestudzonej śmietany z czekoladą dodajemy mus jeżynowy. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mus jeżynowy miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. Krem odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim przecięte na pół ptysie.
    Ptysie posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować