Pszenne bułeczki.

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bułeczki są mięciutkie, lekko kruche i wspaniale smakują.

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 400 gramów
    - mąka pełnoziarnista: 100 gramów
    - ciepła woda: 220 gramów
    - sól morska (do smaku): 1.5 łyżeczki
    - olej: 40 gramów
    - drożdże piekarskie świeże: 40 gramów
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - rozbełtane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pszenne bułeczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy wszystkie przepisy w podanej kolejności i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli mikser zacznie wam zwalniać, ponieważ ciasto będzie zbyt gęste, wtedy bierzemy łyżkę i za jej pomocą mieszamy składniki.
  • 2. Z ciasta formujemy 9 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem. Na wierchu robimy małe krzyżyki i smarujemy roztrzepanym jajkiem (można posypać sezamem, makiem lub innymi ziarnami).
  • 3. Pieczemy w 200 stopniach ( bez termoobiegu) przez około 30-35 min. Po zarumienieniu wyjmujemy do przestygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować