Ciasto Rajskie Jabłuszko - kakaowe z jabłkami i pianką - delikatne, przepyszne

4.58 (12 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to mięciutkie, wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami i pianką śmietankową z serkiem waniliowym. Całość posypana jest czekoladą.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x35cm

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



    CIASTO

    baza

    -3/4 szklanki wody

    -3/4 szklanki cukru

    -3/4 szklanki oleju

    -4 pełne łyżki kakao



    -6 jajek

    -1/3 szklanki cukru

    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    -1,5 łyżeczki sody

    -2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej

    -4 jabłka



    DODATKOWO:

    -500 ml śmietanki 36%

    -0,5 szklanki cukru pudru

    -300 g serka waniliowego

    -2 płaskie łyżki żelatyny

    -0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.58 (12 ocen)

Ciasto rajskie jabłuszko - kakaowe z jabłkami i pianką - delikatne, przepyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dajemy cukier, 3/4 szklanki wody i 3.4 szklanki oleju, 4 łyżki kakao-całość mieszamy i gotujemy. Zagotowaną masę studzimy.





    Jabłka obieramy i kroimy na spore kawałki.





    Żółtka oddzielamy od białek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Odkładamy ją.

    W osobnej misce ubijamy 6 żółtek z 1/3 szklanki cukru na kogel mogel.

    Dodajemy ostudzoną masę z kakao ***masa nie musi być zimna, ważne żeby nie była gorąca, może być ciepła


    dodajemy 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Wszystko miksujemy do połączenia.

    Następnie dodajemy 2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej i wszystko miksujemy. Do powstałego ciasta dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek i pokrojone jabłka-wszystko delikatnie mieszamy łyżką, powstanie nam piękna, pulchna masa.

    Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
    Do miseczki dajemy 2 niepełne łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i studzimy.

    W misce ubijamy na sztywno śmietankę 36% z cukrem pudrem.
    Następnie dodajemy 300g serka waniliowego i miksujemy.

    Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach.

    Wykładamy na ciasto, posypujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin i gotowe.




    Ciasto jest wspaniałe, rozpływa się w ustach. jest bardzo łatwe, delikatne, mięciutkie i wilgotne. Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować