Bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z drożdży, cukru i ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, sól, wbijamy jajko. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, obsypujemy mąką, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!
Komentarze