Bułeczki Pszenne

4.47 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Bułeczki idealne na śniadanie :)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8-10 bułeczek:

    Zaczyn:

    25 g drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    130 ml mleka
    Ciasto:
    320 g mąki pszennej
    1 całe jajko
    1/2 łyżeczki soli
    50 g masła roztopionego ostudzonego
Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z drożdży, cukru i ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
    2. Do miski dajemy mąkę, sól, wbijamy jajko. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej.
    Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, obsypujemy mąką, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
    4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
    Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować