Pszenne bułeczki "nocne"

4.5 (147 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na te bułeczki już wiele razy mi się przydał, gdy wieczorem okazało się, że nie wystarczy pieczywa na następny dzień na śniadanie. Ciasto bardzo szybko się, robi, wkłada na noc do lodówki a rano wystarczy 30min i są pyszne, ciepłe bułeczki na śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki (250 ml) mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru
    5 dkg drożdży
    1 szklanka wody/mleka (pół na pół)
    1 łyżeczka soli
    4 - 5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pszenne bułeczki "nocne" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pszenne bułeczki "nocne" 1. Wieczorem:
    Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem w filiżance. Wymieszać je łyżeczką. Do mąki dodać łyżeczkę soli, mąkę ziemniaczaną, dolać mleko/wodę,olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i wygniatać ciasto około 5 minut ( czasami, gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Po odpoczynku kulkę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.

    Rano:
    Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na równe części. Uformować bułki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180-200 stopni.
    Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka (lub samą wodą) i posypać : makiem, czarnuszką, słonecznikiem, siemieniem lnianym czy sezamem.
    Po wyrastaniu wędrują do piekarnika na 20 -25 minut. Po upieczeniu przełożyć do przestudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować