Pstrągi w cebuli z pomidorami i cytryną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Upieczone pstrągi w aromatycznej cebuli, z cytryną , tymiankiem, masełkiem i pomidorkami to smaczne danie np. na postny obiad. Pytanie tylko, czy aby to post:) Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi
    4 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka listków tymianku
    2 gałązki tymianku
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól do smaku
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 cytryny
    7 dag. masła
    2 pomidory
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrągi w cebuli z pomidorami i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg w cebuli i pomidorach z cytryną 1. Obraną cebulę, kroję w pół plasterki, szklę na oleju lekko posoloną, doprawiam listkami tymianku i czubrycą, odstawiam.Ryby myję, osuszam, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję pieprzem cytrynowym, solą, odstawiam. Po godzinie w ryby wkładam plasterki cytryny, po gałązce tymianku, część pokrojonego czosnku. Cebulę wykładam do naczynia do pieczenia, układam ryby, obkładam przekrojonymi na pół pomidorami,pozostałym czosnkiem, masełkiem, nakrywam folią aluminiową, piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni, zdejmuję folię, zapiekam jeszcze ok. 10 minut, podaję gorące.

Porady

Tak przygotowaną rybę można podać o każdej porze dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Przyprawy Pstrąg Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pstrągi

To może cię zainteresować