Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Ja robiłam mintaja, ale można zrobić każdą jedną rybkę z tym sosem

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 filety mintaja (lub innej ryby)
    - sól
    -pieprz
    - 2 pęczki świeżego kopru
    - 200g śmietany 18%
    - 1/3 kostki rosołowej
    - łyżka mąki
    - pół szklanki bułki tartej
    -pół szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sos koperkowy

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryba:
    Rybę posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy (po pół szklanki) mąkę z bułką tartą i panierujemy rybę. Smażymy na złoty kolor dosłownie 2 minuty na jednej stronie
  • 2. Sos:
    Koper drobno siekamy. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kostkę rosołową. Do bulionu wlewamy śmietanę cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dosypujemy posiekany koper. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy mąki i gotujemy, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.

Porady

Nie bójmy się użyć większej ilości pieprzu, ja wsypałam około jednej łyżeczki i dopiero sos nabrał odpowiedniego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować