Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty)

4.42 (196 ocen)

  • 20 min

Pstrąg tęczowy łososiowy jest niezwykle smaczną i delikatną rybą, która przypomina tradycyjnego łososia. Obie ryby nie wymagają zbytniego doprawiania i bogatych dodatków, bo inaczej "zabijemy" ich smak i aromat.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 płaty pstrąga tęczowego łososiowego
    pieprz cytrynowy (może być zwykły plus sok z cytryny)
    sól
    Dodatkowo:
    mąka pszenna
    3-4 łyżki masła do smażenia
Wystaw ocenę:

4.42 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n52g6k 1. Płaty pstrąga umyć i pokroić na mniejsze części.
  • image-0cpalb1 2. Każdy kawałek oprószyć (z obu stron) solą i pieprzem cytrynowym.
  • image-0cemxxc 3. Następnie rybę obtoczyć w mące - jej nadmiar strzepać.
  • image-0igmn39 4. Rybę położyć (skórą do dołu) na rozgrzanym maśle i smażyć przez kilka minut - na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni.
    Następnie wszystkie kawałki przełożyć na drugą stronę i posmażyć dodatkowe 2-3 minuty.

Porady

Warto użyć podstawowych przypraw i pamiętać, aby mięsa ryby nie przesmażyć. Powinno być one sprężyste, łatwo odchodzące od skóry, ale nadal delikatne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Masło Pstrąg Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować