Delikatny filet z łososia zapieczony w słodko- kwaśnym sosie cytrynowo- koperkowym na bazie słodkiej śmietanki. Idealny i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g fileta z łososia
sól
świeżo mielony, czarny pieprz
Sos cytrynowo-koperkowy:
3 łyżki masła 82%
sos z 1/2 cytry
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 pęczek kopru
400 ml słodkiej śmietanki 30%
sól
świeżo mielony, czarny pieprz
Łosoś w sosie cytrynowo- koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z łososia ostrym nożykiem odciąć skore, pokroić w paski.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem
2.Sos cytrynowo-koperkowy: W rondelku lub w głębokiej patelni rozgrzać masło, wsypać umyty, posiekany koperek. Po chwili wlać sok z cytryny oraz skórkę. Na koniec dodać słodką śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać, pozostawić na gazie kolejne 2 min.
3.Gotowym sosem polać łososia.
Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
4.Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Komentarze