Proste ciasto olejowe z jabłkami i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i sokiem, do białości. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dolewać olej i zmiksować. Wylać na blaszkę 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
2.Jabłka, obrać i pokroić w kawałki a potem rozrzucić do blaszki po cieście. Z owocu granatu, wyjąć pestki i też porozrzucać do blaszki.
3.Piec ok.60 w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak za mocno by brązowiało.
4.lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego placka.
5.Ciasto nie musi być przechowywane w lodówce, chyba żeby miało być na dłużej.
Komentarze