Olejowe ciasto z borówkami

4.74 (183 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto robi się dosłownie w kilka chwil. Jest bardzo łatwe i nie sposób go zepsuć ;) Jest bardzo puszyste i każdemu smakuje.

Ciasto można upiec z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, wiśniami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    5 jajek

    1,5 szkl cukru

    2/3 szkl oleju

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2,5 szkl mąki pszennej


    Kruszonka:

    50 g masła

    50 g cukru

    100 g mąki pszennej


    2 szkl borówek/jagód

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.74 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Olejowe ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.


    Ciasto: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dolewać olej i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto przelać do formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać borówkami i kruszonką. Piec ok 40 minut w 175 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować