Babka z białek z jabłkami

  • wyświetlono: 6631 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Przepis powstał z konieczności wykorzystania białek. Babka jest miękka i puszysta.

zielony liść
  • 60min

Składniki

1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
5 łyżek maki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1 duże jabłko
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Babka z białek z jabłkami

  • 1. Białka ubić ze solą, dodać cukier, dalej ubijać, aż się cukier rozpuści. Do ubitej piany dodawać na przemian obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki keksowej o wym. 9x28 cm. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i poukładać na cieście lekko je wciskając. Piec ok. 40 minut w temp.180 stopni. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciejabłkaBabka wielkanocnaciasto z jabłkamiciasto z olejemciasto z białek

Komentarze

Podobne przepisy

makusek1

Dodane przez: klaudia1984

Makusek z białek - mini babka :)

Pyszne ciacho z białek i maku

Babka z jabłkami.

Dodane przez: Marcelina

Babka z jabłkami

Zwykła, łatwa i pulchniutka babka...

babka

Dodane przez: Babcia Tereska

BABKA Z JABŁKAMI

Bardzo delikatna babka z jabłkami,...

babka z jabłkami

Dodane przez: Beata5

babka z jabłkami

puszysta, bardzo szybko się robi...

image-0o79yoc

Dodane przez: Aninka88

Ucierana babka z jabłkami

pyszne i smaczne domowe ciasto,...

image-10jp7tw

Dodane przez: gosia56

Babka z jabłkami

Taką babkę robi się bardzo szybko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE