Powidła śliwkowe z owocowymi landrynkami

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Powidła smażone inaczej – w piekarniku z dodatkiem landrynek owocowych. Mają bardzo ciekawy smak a smażenie w piekarniku w garnku o podwójnym dnie – powoduje powolne smażenie bez większych obaw o przypalenie się powideł.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 kg śliwek węgierek
    1 opakowanie owocowych landrynek – 150 g
    ½ szklanki cukru(pojemność szklanki 220 ml)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Powidła śliwkowe z owocowymi landrynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śliwki opłukać, osuszyć, wypestkować, przełożyć do dużego garnka lub gęsiarki, podlać niewielką ilością wody, wstawić do podgrzanego piekarnika i smażyć w 1 dniu około 2 godzin(czasie smażenia powidła przemieszać) w temp. 180 stopni. Wyłączyć piekarnik na całą noc z powidłami. Drugiego dnia podgrzać piekarnik z powidłami i znów smażyć około 2 godzin w temp. około 150 stopni, w tym czasie powidła przemieszać kilka razy. W trzecim dniu podgrzać piekarnik z powidłami, gdy będą gorące dodać landrynki i cukier do smaku. Smażyć w temp. 150 stopni około 2 godzin, często mieszać. (gdy powidła nie są gęste smażyć w piekarniku dłużej).Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

1. śliwki dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować