Potrawka z młodych warzyw i bakłażana

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Potrawka to kombinacja, a raczej urozmaicenie znanej jarzynki marchew z groszkiem. Potrawę wzbogaciłam o młode liście jarmużu, młody czosnek i bakłażan. Dodatkowo dla smaku i aromatu – seler naciowy, świeże zioła oraz wyraziste przyprawy.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały bakłażan (125 g)
    200 g oczyszczonej młodej marchewki
    100 g łuskanego młodego zielonego groszku
    50 g selera naciowego
    3 liście młodego jarmużu (2 kopiaste łyżki posiekanych liści)
    3 ząbki młodego czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej mięty
    2 – 3 łyżki oliwy lub oleju
    1/3 – ½ szklanki wrzątku
    35 g żółtego sera
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
    ½ łyżeczki suszonego tymianku
    ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
    ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku
    ¼ - ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ¼ łyżeczki mielonego anyżu
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z młodych warzyw i bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z młodych warzyw i bakłażana 1. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojonego w małą kostkę bakłażana, drobno pokrojoną marchewkę, groszek, pokrojony w plastry seler oraz posiekane jarmuż i czosnek (uprzednio obrany). Wsypać tymianek, rozmaryn, curry, gałkę muszkatołową, owoce kolendry i anyż. Składniki smażyć ok. 15 min, często mieszając.
    Następnie wlać wrzątek i dodać musztardę – wymieszać i zagotować.
  • Potrawka z młodych warzyw i bakłażana 2. Dołożyć jogurt, starty na wiórki żółty ser oraz posiekane zioła - wymieszać. Całość podgrzewać, mieszając, aż ser się rozpuści. Potrawkę doprawić przyprawami do smaku. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować