Potrawka to kombinacja, a raczej urozmaicenie znanej jarzynki marchew z groszkiem. Potrawę wzbogaciłam o młode liście jarmużu, młody czosnek i bakłażan. Dodatkowo dla smaku i aromatu – seler naciowy, świeże zioła oraz wyraziste przyprawy.
25 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 mały bakłażan (125 g)
200 g oczyszczonej młodej marchewki
100 g łuskanego młodego zielonego groszku
50 g selera naciowego
3 liście młodego jarmużu (2 kopiaste łyżki posiekanych liści)
3 ząbki młodego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
2 – 3 łyżki oliwy lub oleju
1/3 – ½ szklanki wrzątku
35 g żółtego sera
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki przyprawy curry w proszku
¼ - ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
¼ łyżeczki mielonego anyżu
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Potrawka z młodych warzyw i bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojonego w małą kostkę bakłażana, drobno pokrojoną marchewkę, groszek, pokrojony w plastry seler oraz posiekane jarmuż i czosnek (uprzednio obrany). Wsypać tymianek, rozmaryn, curry, gałkę muszkatołową, owoce kolendry i anyż. Składniki smażyć ok. 15 min, często mieszając.
Następnie wlać wrzątek i dodać musztardę – wymieszać i zagotować.
2.Dołożyć jogurt, starty na wiórki żółty ser oraz posiekane zioła - wymieszać. Całość podgrzewać, mieszając, aż ser się rozpuści. Potrawkę doprawić przyprawami do smaku. Podawać na ciepło.
Komentarze